jos

TRASEE MONTANE

Predeal – Clabucetul Taurului – Azuga

Timp necesar: 3 – 3,5 ore
Obiective: Culmea Clabucet, Cabana Garbova
Marcaj: triunghi albastru
Dificultate: mediu – dificil
Punct de plecare: Predeal Gara sau Azuga


Se pleaca de la 800 m de gara din Predeal, de la gura Paraului Puristoaca, inspre Cabana Clabucet-Sosire. La partia de schi veti vedea un panou care va anunta ca va asteapta un drum de 10 minute pana la Clabucet Sosire, 1 ora si jumatate pana la Clabucet Plecare si 2 ore pana la Cabana Garbova. Ajungand pe terasa cabanei Clabucet Sosire reluati traseul pe marginea padurii si veti primi confirmari asupra traseului sub forma unui panou care anunta o ora pana la Clabucet Plecare si 1 ora si jumatate pana la Cabana Garbova. Continuand urcusul, veti ajunge la o poteca lata marcata cu triunghiul albastru. Urcusul este destul de dificil, prin padure si apoi pe marginea partiei de schi, panta depasind adesea 20 de grade inclinatie. Catre capatul partiei, panta se calmeaza treptat si ajungeti la statia de teleferic si la cabana Clabucet Plecare.

Aici puteti ajunge si daca, de la primul panou, alegeti sa mergeti pe sosea, pana la statia de plecare a telefericului si apoi pe un drum forestier prin Valea Teascului. Dupa 150 m drumul se bifurca si mai aveti de parcurs aproximativ 500 m pana la baza versantului. De la statia de teleferic exista si o poteca care va va duce tot la baza versantului, in acelasi interval de timp (10 – 15 minute), serpuind printre palcuri de puieti de conifere. Ajunsi la baza versantului va asteapta un urcus de aproape o ora, serpuind printre stalpii telefericului si intalnind platformele si statiile de observatie a circulatiei telescaunului.

Ajunsi la Clabucet Plecare puteti admira crestele Bucegilor, inzapezite pana in luna mai si spinarile mai domoale ale Garbovei, care se intind la sud de Piatra Mare. De aici, se ajunge in 20-30 minute la Cabana Garbova. Pe drum veti putea vedea Varful Cazacu si Clabucetul Taurului, precum si sectorul Costila-Bucsoiu din Muntii Bucegi. Poteca urmareste culmea nordica a Clabucetului Taurului, intr-o alternanta de portiuni netede si pante mai accentuate. Cabana este asezata in saua de sub Varful Clabucetului Taurului, la 1.324 m altitudine. Din spatele Cabanei Garbova pleaca o poteca care va duce in 30-40 minute in Valea Limbaselului. Pentru a ajunge la Clabucetul Taurului (numit local Pitiponcu), la o diferenta de nivel de 180 m, va asteapta un urcus de 40 minute, in care pantele abrupte (inclinatie de peste 30 grade) alterneaza cu doua sectoare mai line (panta de maxim 15 grade). Pentru a ajunge in varf puteti urma poteca in panta usoara care va poarta pe langa marginea padurii sau puteti urca direct spre varf.

Dupa ce ati ajuns in varf, la altitudinea de 1.520 m si ati facut un popas pentru a admira panorama, veti cobori spre dreapta (sud-vest) spre Valea Ursoaia, pana veti intalni marcajul de triunghi albastru, la marginea padurii. Dupa o panta lina de 150 m se intra in padure si in 15 minute veti iesi in poiana din Plaiul lui Mos Mihai, la o altitudine de 1.150 m. Traseul continua prin padure si pe culmea sud-vestica a Clabucetului Taurului, de unde se deschide perspectiva asupra Vaii Cerbului, o vale glaciara cu zapezi care nu se topesc decat vara.

Silueta localitatii Azuga incepe sa se contureze. Poteca va intersecta un drum forestier care va va purta pana in centrul orasului Azuga sau puteti continua poteca, pe langa fabrica de bere si fabrica de postav si veti iesi la marginea orasului, pe soseaua nationala. La Predeal puteti reveni cu trenul sau pe acelasi traseu, in sens invers, daca nu ati obosit.